Καταστρέφει ο γάμος το σεξ; |
H σταδιακή μείωση της ερωτικής επιθυμίας κατά τη διάρκεια ενός γάμου τόσο στην ένταση όσο και στη συχνότητα είναι μια αναπόφευκτη έως και άκρως συνήθης συνθήκη στη βιολογική ζωή των ανθρώπων και καθόλα μια αδιαμφισβήτητη μαρτυρία βαθειάς κανονικότητας και φυσιολογικής εξέλιξης όσο αυτό και αν έρχεται αντίθετο στη βιομαχανοποίηση της σεξουαλικότητας και την εξιδανίκευση της. Έρευνες δείχνουν ότι ο έρωτας και η ένταση του διαρκούν έως δυο χρόνια και μετά το ζευγάρι βρίσκει άλλες διόδους να εκφράζει την κοντινότητά του με αποτέλεσμα να βρίσκει και άλλους ρυθμούς στο σεξ που κάνει. Η «κανονικοποίηση» της ερωτικής επιθυμίας σε συγκεκριμένη συχνότητα, ένταση, «μεζούρα αγάπης» ή πεποιθήσεις ότι αν αραιώσει η συχνότητα κάτι συμβαίνει, πολλές φορές μπορεί να αποτελεί ένα αστικό μύθο ή να εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς εμπορικού ή και φαρμακευτικού περιεχομένου. Η μεγαλύτερη δυσκολία στην ζωή των παντρεμένων ζευγαριών είναι η εναλλαγή και μετάβαση από την καθημερινότητα και τις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις στον ερωτισμό και τον αισθησιασμό. Οι υποχρεώσεις, οι λογαριασμοί, τα παιδιά και ότι άλλο ακολουθεί την καθημερινότητα μιας οικογένειας τείνει να φθείρει και να κουράζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες όπου τελικά η μετάβαση στο σεξ είναι είτε οργανική είτε όταν υπάρχει χρόνος και ξεκούραση.
|
Περισσότερα...
|
Γονική σύγκρουση και διαζύγιο: πως επηρεάζει τα παιδιά |
Η γονική σύγκρουση αναφέρεται ως η συνεχής συγκρουσιακή σχέση των γονιών για την ανατροφή των παιδιών ή και για δικά τους προσωπικά θέματα.
Οι συγκρούσεις σε μια σχέση και μάλιστα κοντινή είναι τουλάχιστον αναμενόμενη και πολλές φορές οδηγεί σε ξεκαθάρισμα των θέσεων και των ορίων που έχουν οι εμπλεκόμενοι. Όταν οι συγκρούσεις είναι ευθείες ,τότε ο ένας ακούει τον άλλον και προσπαθεί να τον καταλάβει, υπάρχει προσπάθεια για εύρεση μιας κοινής λύσης ή έστω μιας λύσης που να μην απέχει και πολύ από τους δύο. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα γίνονται πιο «μαλακά» και δεν επηρεάζουν την συναισθηματική κατάσταση των παιδιών. Αντιθέτως, με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν ότι οι γονείς τους ακόμα και στις δυσκολίες επικοινωνούν και βρίσκουν λύσεις, οπότε αυξάνεται και η δική τους ικανότητα επικοινωνίας και προσαρμογής σε νέες καταστάσεις. Πολλές φορές όμως η μορφή των συγκρούσεων είναι πιο επιθετική ή πιο παθητική ή και συγκεκαλυμμένη. Κατηγόριες, απειλές, καχυποψία εκφρασμένη με καυγάδες ερωτικής αντιζηλίας, ανταγωνισμός και διαγωνισμοί ποιος θα «κερδίσει» την εύνοια των παιδιών οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους τους γονείς όσο και για τα παιδιά.
|
Περισσότερα...
|
Πόνος στο σεξ: Τι φταίει; |
Η επώδυνη σεξουαλική επαφή μπορεί να συμβαίνει για πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους που να αφορούν είτε καθαρά οργανικούς ή ανατομικούς λόγους μέχρι και ψυχολογικούς-συναισθηματικούς ή και τα δυο. Είναι συχνό φαινόμενο, γυναίκες να βιώνουν πόνο στη σεξουαλική επαφή κάποια στιγμή στην ζωή τους. Ο πόνος αυτός μπορεί να ξεκινήσει πριν την επαφή, κατά τη διάρκειά της ή ακόμα και μετά το πέρας της σεξουαλικής συνεύρεσης.
Συμπτώματα Όταν κάποια γυναίκα έχει επώδυνη σεξουαλική επαφή μπορεί να νιώσει:
- πόνο μόνο κατά την αρχή της διείσδυσης
- πόνο με οποιαδήποτε απόπειρα εισχώρησης είτε ακόμα βάζοντας ταμπόν
- Ξαφνικό πόνο ενώ πριν προηγήθηκε επαφή χωρίς ενόχληση
- οξύ διαπεραστικό πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής
- αίσθημα καύσου η βαθύ πόνο
- επίμονο πόνο που κρατάει ώρες μετά την επαφή.

Ο πόνος αυτός μπορεί να πλήξει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας, να την ¨κάνει” να νιώθει προβληματική, ελλειμματική ως προς τον σύντροφο και να την απομακρύνει από τη σεξουαλική επαφή, τη χαρά του σεξ αλλά και να δημιουργήσει ένα κενό, ίσως ακόμα και ρήξη, στη σχέση.
|
Περισσότερα...
|
|
Υπερανάλυση: Ο καλύτερος φίλος του άγχους |
To άγχος μας κάνει ανήσυχους, σωματικά και πνευματικά, ωθεί το μυαλό να τρέχει στο παρελθόν, στο μέλλον, στο πριν ή στο μετά. Η Υπερανάλυση, φίλος του άγχους, αποτελεί μια συχνή κατάσταση σε άντρες και γυναίκες που τους ταλαιπωρεί και δημιουργεί ασταμάτητες σκέψεις, σωματικά συμπτώματα, ακόμα και πανικό. Κάποιοι από τους τρόπους που έχει η Υπερανάλυση να μας επηρεάζει είναι οι εξής:
- Υπερβολική σκέψη στο τι θα έπρεπε να είχε πει κάποιος ή στο τι είπε ή στο τι δεν είπε σε μια κοινωνική συνθήκη
- Συνεχής ανησυχία, «μέτρηση» και σύγκριση στο τι είναι το μέσο φυσιολογικό και πόσο παρεκκλίνει ή ταιριάζει με αυτό. Η κλίμακα διευρύνεται σε πολλά επίπεδα: προσωπικό, επαγγελματικό, ακόμα και θέματα σεξουαλικότητας
- Σενάρια εξαπάτησης ή «προδοσίας» κυκλοφορούν χωρίς φιλτράρισμα ή υπάρχει καταστροφολογία για το τι μπορεί να συμβεί
- Υπερανάλυση κάποιας δύσκολης συναισθηματικής συνθήκης και κατάστασης με αποτέλεσμα το «πάγωμα» και μπλοκάρισμα του συναισθήματος, κάτω βέβαια από το πέπλο της εκλογίκευσης
- Μηρυκασμός αρνητικών σκέψεων που λίγο έχουν να κάνουν με πραγματικά γεγονότα.
|
Περισσότερα...
|
«Συναισθηματικές δεξιότητες σε μια σχέση» |
Συχνά οι γυναίκες παραπονιούνται ότι οι άντρες δεν τις καταλαβαίνουν ή ότι δεν τις ακούνε όταν τους μιλάνε. Αν και οι γυναίκες είναι αρκετά εκπαιδευμένες και απενοχοποιημένες στην έκφραση των συναισθημάτων τους σε αντίθεση με τους άντρες, συχνά μπαίνουν διάφορα εμπόδια στην επικοινωνία και χάνουν τη θέση τους ή χάνουν το παιχνίδι της έκφρασης και επομένως και της συνεννόησης. Παρακάτω θα σας αφηγηθώ κάποιες δεξιότητες που βοηθούν τις γυναίκες στην επικοινωνία τους με τους άντρες που έχω αποκομίσει από την επαγγελματική μου εμπειρία ως ψυχοθεραπεύτρια.

|
Περισσότερα...
|
Τι να κάνω όταν έρχεται ο Πανικός |
Ο πανικός οφείλει το όνομα του στον αρχαίο θεό τον Πάνα, ο οποίος σκορπούσε τον φόβο και τον τρόμο στους ανθρώπους και τα ζώα εξ αιτίας της απροσδόκητης εμφάνισης του. Οι λεγόμενες κρίσεις πανικού εκδηλώνονται ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά, και φτάνουν σε μια κορύφωση μέσα σε 10 λεπτά περίπου. Η διάρκεια των κρίσεων πανικού μπορεί να είναι από μισή μέχρι και μια ώρα ή και πολύ περισσότερο. Συνήθως, το άτομο δεν γνωρίζει ότι η κρίση πανικού είναι μια σωματική εκδήλωση υπερβολικού άγχους, ούτε και γιατί συμβαίνει αφού δεν υπάρχει κάποια πραγματική απειλή.
|
Περισσότερα...
|
|