Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow


Σεξουαλικά προβλήματα στους άντρες

Τρεις στους πέντε άνδρες που ζήτησαν βοήθεια, αντιμετώπιζαν στυτικής δυσλειτουργία και ένας στους τρεις πρόωρη εκσπερμάτιση. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη σε 1.800 άνδρες και παρουσιάζει, με άρθρο του στο ΙΑΤRΟΝΕΤ, ο δρ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος – ψυχίατρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Στην επεξεργασία των στοιχείων συνεργάστηκαν οι ψυχολόγοι του Ινστιτούτου κ. Άννα Πετράκη και Παναγιώτης Παπαδήμας.

Περισσότερα...
 
Πώς να σώσετε τη σχέση σας

Η καρδιά των προβλημάτων και δυσλειτουργιών στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι η μη επαρκής κάλυψη της ανάγκης για συναισθηματική ασφάλεια. Χωρίς αυτή, το αίσθημα εμπιστοσύνης και πίστης μεταξύ του ζευγαριού είναι πολύ δύσκολο να οικοδομηθεί και να έχει τις γερές βάσεις που χρειάζονται για να προχωρήσει η σχέση.

Περισσότερα...
 
Πάνω από όλα η πρόληψη...

Οι γυναίκες στην εποχή μας χρειάζεται να επιμένουν στις εξετάσεις πρόληψης γιατί τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται!
Οι γυναίκες τελευταία εμφανίζουν περισσότερες νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο σε σχέση με τους άνδρες.

Περισσότερα...
 
Το στρες στην εφηβική ηλικία

της Άννας Πετράκη ψυχολόγου ψυχοθεραπεύτριας,οικογενειακής θεραπεύτριας εξειδικευμένης σε θέματα σεξουαλικής υγείας

 

Οι έφηβοι, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις που τους προκαλούν στρες. Είναι σημαντικό να μάθουν τρόπους χειρισμού των καταστάσεων που τους προκαλούν το στρες και έτσι να αποκτήσουν ικανότητες που θα τους βοηθούν στην καταπολέμησή του.

Περισσότερα...
 
Η σεξουαλική ζωή του άνδρα στην τρίτη ηλικία

Δεν παραιτούνται από το σεξ οι ηλικιωμένοι άνδρες στην Ελλάδα. Στις ηλικίες 60 έως 80 ετών, έχουν έντονη σεξουαλική επιθυμία, καθώς ένας στους δύο δηλώνει ότι θα ήθελε να έχει σεξουαλικές επαφές παραπάνω από 15 με 20 φορές τον μήνα. Παρόλα αυτά η συχνότητα των επαφών δεν είναι αντίστοιχη της επιθυμίας καθώς ποσοστό 60% έχει σεξουαλικές επαφές μία με πέντε φορές τον μήνα.

Περισσότερα...
 
Η Αφήγηση ως Εργαλείο στην Ψυχοθεραπευτική Διεργασία

της Άννας Πετράκη ψυχολόγου ψυχοθεραπεύτριας,οικογενειακής θεραπεύτριας εξειδικευμένης σε θέματα σεξουαλικής υγείας

 

Παρόλο που ο άμεσος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να απαλείψει το σύμπτωμα, πίσω από αυτό κρύβονται πιο φιλόδοξες προσδοκίες όπως το να βοηθηθεί ο άνθρωπος να ευδοκιμήσει, να αναπτυχθεί και να αποκτήσει μια λειτουργική και ευτυχισμένη ζωή.

Περισσότερα...
 
Οι γυναίκες στην εποχή μας χρειάζεται να επιμένουν στις εξετάσεις πρόληψης γιατί τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται!

Οι γυναίκες τελευταία εμφανίζουν περισσότερες νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο σχετίζεται με την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, την έλλειψη δραστηριοτήτων και γενικότερα τον κακό τρόπο ζωής. Κι όμως, μπορούν να προληφθούν!


Οι πιο κοινοί καρκίνοι στις γυναίκες (εκτός από τον καρκίνο του δέρματος) είναι στο στήθος, στους πνεύμονες και στο κόλον. Αυτοί, άλλωστε, αποτελούν και τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Οι περισσότερες γυναίκες κατά την ηλικία των 20-30 σκέφτονται κυρίως την καριέρα τους και την αναζήτηση μιας σταθερής συντροφικής σχέσης. Έτσι, ο καρκίνος και η πρόληψή του δεν μπαίνει στη λίστα με τα πρώτα μέληματά τους. Κι όμως, είναι σημαντικό οι γυναίκες να κάνουν συστηματικά το τεστ Παπ, το πιο γνωστό τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ αυτό μπορεί να ανιχνεύσει το πρόβλημα και συνεπώς να προλάβει και να προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία πριν αναπτυχθεί ο καρκίνος. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά οι γυναίκες που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή ή έχουν περάσει την ηλικία των 18 να κάνουν κάθε χρόνο, προληπτικά, τεστ Παπ.

Η ηλικία από 30-40 παρουσιάζει δύο κύριους κινδύνους: ένα συνεχή για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και έναν κίνδυνο για λέμφωμα, μια κοινή κακοήθη ασθένεια που συναντάται συνήθως στην ηλικία των 30-50 ετών. Το λέμφωμα παρουσιάζεται τυπικά με τη μορφή διογκωμένων λεμφαδένων, χωρίς όμως κανένα περαιτέρω πόνο. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν παράλληλα είναι η κόπωση, η απώλεια βάρους και ίσως κάποια δέκατα πυρετού. 
Ο καρκίνος του στήθους συνήθως εμφανίζεται σαν ένας σκληρός όγκος, χωρίς όμως πόνο, στο στήθος. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο συνήθως γίνεται μαστογραφία και ύστερα βιοψία. Οι μαστογραφίες συνιστώνται για όλες τις γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών, ενώ εκείνες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο στήθος θα πρέπει να αρχίζουν την εξέταση σε μικρότερη ηλικία. Κι αυτό αφού έχει αποδειχθεί ότι μετά τα 50 έτη, αυτή η προληπτική εξέταση είναι ικανή να μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα από καρκίνο του στήθους.

Ψυχολογικές επιπτώσεις
Φόβος, κατάθλιψη, ενοχή, θυμός, απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθει μια γυναίκα η οποία πάσχει από καρκίνο. Γιατί μου συνέβη αυτό, πώς θα το χειριστώ, θα ζήσω; Το κοινωνικό σύστημα υποστήριξης που διαθέτει η κάθε γυναίκα, όπως και η οικογένεια, φαίνεται να παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσαρμογή στη νόσο. Οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, αλλά και οι ευρύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, συνήθως δεν επηρεάζονται και σε μερικές περιπτώσεις βελτιώνονται. Έτσι, όταν η γυναίκα νιώθει ότι της παρέχεται υποστήριξη από το περιβάλλον της, βελτιώνεται η προσαρμογή της. Για ένα διάστημα αισθάνεται ευάλωτη, τρωτή, νιώθει ότι όλοι την εγκαταλείπουν, ενώ και όταν ξεπεράσει τον κίνδυνο μετά από μια εγχείρηση, αφαίρεση στήθους ή υστερεκτομή, αναρωτιέται: είμαι ελκυστική; θα αρέσω στο σύντροφό μου; μήπως τον απωθώ;

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 6 από 7