Το στρες στην εφηβική ηλικία |
της Άννας Πετράκη ψυχολόγου ψυχοθεραπεύτριας,οικογενειακής θεραπεύτριας εξειδικευμένης σε θέματα σεξουαλικής υγείας
Οι έφηβοι, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις που τους προκαλούν στρες. Είναι σημαντικό να μάθουν τρόπους χειρισμού των καταστάσεων που τους προκαλούν το στρες και έτσι να αποκτήσουν ικανότητες που θα τους βοηθούν στην καταπολέμησή του.
|
Περισσότερα...
|
Η σεξουαλική ζωή του άνδρα στην τρίτη ηλικία |
Δεν παραιτούνται από το σεξ οι ηλικιωμένοι άνδρες στην Ελλάδα. Στις ηλικίες 60 έως 80 ετών, έχουν έντονη σεξουαλική επιθυμία, καθώς ένας στους δύο δηλώνει ότι θα ήθελε να έχει σεξουαλικές επαφές παραπάνω από 15 με 20 φορές τον μήνα. Παρόλα αυτά η συχνότητα των επαφών δεν είναι αντίστοιχη της επιθυμίας καθώς ποσοστό 60% έχει σεξουαλικές επαφές μία με πέντε φορές τον μήνα.
|
Περισσότερα...
|
Η Αφήγηση ως Εργαλείο στην Ψυχοθεραπευτική Διεργασία |
της Άννας Πετράκη ψυχολόγου ψυχοθεραπεύτριας,οικογενειακής θεραπεύτριας εξειδικευμένης σε θέματα σεξουαλικής υγείας
Παρόλο που ο άμεσος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να απαλείψει το σύμπτωμα, πίσω από αυτό κρύβονται πιο φιλόδοξες προσδοκίες όπως το να βοηθηθεί ο άνθρωπος να ευδοκιμήσει, να αναπτυχθεί και να αποκτήσει μια λειτουργική και ευτυχισμένη ζωή.
|
Περισσότερα...
|
|
Οι γυναίκες στην εποχή μας χρειάζεται να επιμένουν στις εξετάσεις πρόληψης γιατί τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται! |
Οι γυναίκες τελευταία εμφανίζουν περισσότερες νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο σχετίζεται με την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, την έλλειψη δραστηριοτήτων και γενικότερα τον κακό τρόπο ζωής. Κι όμως, μπορούν να προληφθούν!
Οι πιο κοινοί καρκίνοι στις γυναίκες (εκτός από τον καρκίνο του δέρματος) είναι στο στήθος, στους πνεύμονες και στο κόλον. Αυτοί, άλλωστε, αποτελούν και τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Οι περισσότερες γυναίκες κατά την ηλικία των 20-30 σκέφτονται κυρίως την καριέρα τους και την αναζήτηση μιας σταθερής συντροφικής σχέσης. Έτσι, ο καρκίνος και η πρόληψή του δεν μπαίνει στη λίστα με τα πρώτα μέληματά τους. Κι όμως, είναι σημαντικό οι γυναίκες να κάνουν συστηματικά το τεστ Παπ, το πιο γνωστό τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ αυτό μπορεί να ανιχνεύσει το πρόβλημα και συνεπώς να προλάβει και να προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία πριν αναπτυχθεί ο καρκίνος. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά οι γυναίκες που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή ή έχουν περάσει την ηλικία των 18 να κάνουν κάθε χρόνο, προληπτικά, τεστ Παπ.
Η ηλικία από 30-40 παρουσιάζει δύο κύριους κινδύνους: ένα συνεχή για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και έναν κίνδυνο για λέμφωμα, μια κοινή κακοήθη ασθένεια που συναντάται συνήθως στην ηλικία των 30-50 ετών. Το λέμφωμα παρουσιάζεται τυπικά με τη μορφή διογκωμένων λεμφαδένων, χωρίς όμως κανένα περαιτέρω πόνο. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν παράλληλα είναι η κόπωση, η απώλεια βάρους και ίσως κάποια δέκατα πυρετού. Ο καρκίνος του στήθους συνήθως εμφανίζεται σαν ένας σκληρός όγκος, χωρίς όμως πόνο, στο στήθος. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο συνήθως γίνεται μαστογραφία και ύστερα βιοψία. Οι μαστογραφίες συνιστώνται για όλες τις γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών, ενώ εκείνες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο στήθος θα πρέπει να αρχίζουν την εξέταση σε μικρότερη ηλικία. Κι αυτό αφού έχει αποδειχθεί ότι μετά τα 50 έτη, αυτή η προληπτική εξέταση είναι ικανή να μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα από καρκίνο του στήθους.
Ψυχολογικές επιπτώσεις Φόβος, κατάθλιψη, ενοχή, θυμός, απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθει μια γυναίκα η οποία πάσχει από καρκίνο. Γιατί μου συνέβη αυτό, πώς θα το χειριστώ, θα ζήσω; Το κοινωνικό σύστημα υποστήριξης που διαθέτει η κάθε γυναίκα, όπως και η οικογένεια, φαίνεται να παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσαρμογή στη νόσο. Οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, αλλά και οι ευρύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, συνήθως δεν επηρεάζονται και σε μερικές περιπτώσεις βελτιώνονται. Έτσι, όταν η γυναίκα νιώθει ότι της παρέχεται υποστήριξη από το περιβάλλον της, βελτιώνεται η προσαρμογή της. Για ένα διάστημα αισθάνεται ευάλωτη, τρωτή, νιώθει ότι όλοι την εγκαταλείπουν, ενώ και όταν ξεπεράσει τον κίνδυνο μετά από μια εγχείρηση, αφαίρεση στήθους ή υστερεκτομή, αναρωτιέται: είμαι ελκυστική; θα αρέσω στο σύντροφό μου; μήπως τον απωθώ; |
Σεξουαλική Υγεία

Σύντομη περιγραφή
Η ανάγκη συγγραφής αυτού του βιβλίου δημιουργήθηκε από όλους τους συνεργάτες, καθώς και από την κλινική πρακτική, αλλά και από τις συναναστροφές με τους ανθρώπους της ελληνικής κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αρκετή άγνοια και παραπληροφόρηση ως προς θέματα που αφορούν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και τις διαπροσωπικές και διαφυλικές σχέσεις.
Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, που με τη μοναδική της ύπαρξη και έκφραση καλεί τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με έναν άλλο άνθρωπο σωματικά αλλά και ψυχικά, προκειμένου να ανταλλάξουν αισθήσεις και συναισθήματα, κουβαλώντας ο καθένας τον πολιτισμό, την παιδεία και την κουλτούρα του, που σηματοδοτούν την προσωπικότητα και τις ψυχικές λειτουργίες του. Αυτή η συνάντηση είναι μοιραία και χαρακτηρίζεται από τις ανάγκες του καθενός, αλλά και από τις προσδοκίες που έχει ο ένας από τον άλλο, καθώς δίνει και παίρνει ηδονή, οργασμό και συναισθηματική ικανοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι το τελετουργικό επίτευγμα της ανθρώπινης τελειότητας, αφού δημιουργεί την ίδια τη ζωή, τις αξίες, αλλά και τις δομές που οι άνθρωποι μέσα από το σεξ καθορίζουν ως κώδικα επικοινωνίας και ηθικής οριοθέτησης του αυτοσεβασμού και του ετεροσεβασμού. [...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)
books.gr
Ας μιλήσουμε για τις σχέσεις μας… Εικόνες της ζωής μας

Σύντομη περιγραφή
Η σχέση με τον εαυτό μας είναι πρωταρχικής σημασίας και άμεσα συνυφασμένη με τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους. Πολλές φορές, όταν βιώνουμε μια απογοήτευση ή ένα είδος ματαίωσης, μπορεί να είναι πιο εύκολο να αποδώσουμε ευθύνες σε εξωγενείς παράγοντες, στον "άλλο". Συχνά, ωστόσο, η πρακτική αυτή μας απομακρύνει από την επαφή με τον εαυτό μας, τον προσδιορισμό των συναισθημάτων μας και τη διαχείριση τους. Με απλά λόγια, ίσως το να τοποθετεί κανείς τον εαυτό του στο πρόβλημα σημαίνει ότι τον τοποθετεί και στη λύση του προβλήματος. Αυτό το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που έχουν σχέση ή βιώνουν ένα πρόβλημα στη σχέση τους, αλλά και στους ανθρώπους οι οποίοι είναι ή αισθάνονται μόνοι, που δυσκολεύονται να κάνουν σχέση ή ακόμα και σ' εκείνους που φοβούνται να εμπιστευτούν τους άλλους. Εξάλλου, όλα εκείνα τα συναισθήματα και οι σκέψεις που μπορεί να κατακλύσουν ένα μοναχικό άνθρωπο είναι κομμάτια του καθενός μας, είτε είναι σε σχέση είτε όχι. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα μυστήριο γεμάτο γοητεία, πάθος, σύγκρουση, απογοήτευση και απόρριψη. "Είναι μια προσπάθεια που κάνω για να επενδύσω ψυχικά τη ζωή μου, να οργανώσω και να διεκδικήσω τα "θέλω" μου από σένα για μένα". Αλλά όμως είναι και το αντίθετο ακριβώς: "Να διεκδικώ τα "θέλω" σου και να μπορέσω να τα υιοθετήσω σαν ανάγκη της ζωής μου. Και το πιο σημαντικό απ' όλα αυτά που φτιάχνουν μια σχέση είναι ο εαυτός μου". Ίσως το πιο απλό μέσα στην καθημερινή μας αναζήτηση των ανθρώπινων σχέσεων είναι το αυτονόητο: "Για ν' αγαπήσω εσένα, πρέπει να μάθω ν' αγαπώ... εμένα".
books.gr |
|