Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Η στυτική δυσλειτουργία και η αποτελεσματική θεραπεία της

Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος  κ.  Ιωάννης Κ. Βακαλόπουλος, μας πληροφορεί για την δυσλειτουργία της στύσης, τα αίτια αλλά και τους τρόπους θεραπευτικής αντιμετώπισης της…

Τι είναι η Δυσλειτουργία της Στύσης;
Η δυσλειτουργία της στύσης είναι η αδυναμία επίτευξης ή/και διατήρησης αρκετά σκληρής και με αρκετή διάρκεια στύσης, ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Ο αυστηρά ιατρικός ορισμός της πάθησης αναφέρει, ότι η δυσλειτουργία θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον για τους τελευταίους 6 μήνες, ώστε να χαρακτηρισθεί ως πρόβλημα, που χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση. Ωστόσο, το άγχος, που δημιουργεί στους άνδρες μια εμφανιζόμενη διαταραχή στη στύση, φέρνει τους πάσχοντες πολύ νωρίτερα στον γιατρό.

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα
Το πρόβλημα είναι πολύ συχνό. Στην Ελλάδα υπολογίζεται, ότι περίπου 450.000 Έλληνες παρουσιάζουν μετρίου βαθμού προβλήματα στύσης. Από αυτούς οι 11.500 κάθε χρόνο θα μεταπίπτουν σε πλήρη ανικανότητα. Ωστόσο, συνήθως το πρόβλημα δεν αναφέρεται στο γιατρό κυρίως για λόγους ντροπής, άγνοιας και φόβου, καθώς μόνο το 5% των ασθενών απευθύνεται σε ειδικά εκπαιδευμένους ουρολόγους . Έτσι με το χρόνο επιδεινώνεται και τελικά φθάνει να συνοδεύεται από τάση κοινωνικής απομόνωσης και κατάθλιψης. Και όμως, στο 95% των περιπτώσεων,  η ιατρική μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αρκεί να κάνει κανείς το πρώτο βήμα και να αναζητήσεις βοήθεια από έναν γιατρό, ο οποίος είναι ειδικός και εφαρμόζει τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας.

Συνήθη Αίτια
Η στύση είναι μια λειτουργία, που επιτελείται από τη διαστολή των αγγείων του πέους, όταν αυτά «λάβουν» το κατάλληλο νευρικό σήμα, που ξεκινά από τον εγκέφαλο, όταν εκεί επιδράσει ένα σεξουαλικό ερέθισμα και το οποίο μεταφέρεται μέσω του νωτιαίου μυελού στα νεύρα του πέους. Συνεπώς βλάβες αγγείων και νεύρων,  μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη στύση. Ταυτόχρονα οι ορμονικές διαταραχές και οι παθήσεις του προστάτη μπορεί να συμμετέχουν στο πρόβλημα. Ορισμένα από τα κυριότερα οργανικά αίτια είναι:

  • O Σακχαρώδης Διαβήτης (το ζάχαρο) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και τα αγγεία τα οποία ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος.
  • Τα Καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία στύσης μέσω μπλοκαρίσματος των αρτηριών ή φλεβικής διαφυγής, τα οποία μειώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος.
  • Τραύμα η Χειρουργική Επέμβαση στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και την περιοχή του ορθού και του πρωκτού μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία της στύσης και να προκαλέσουν δυσλειτουργία στύσης.
  • Βλάβες στη Σπονδυλική Στήλη μπορεί να εμποδίσουν τα νευρικά σήματα να φτάσουν στο πέος με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσλειτουργίας στύσης.
  • Φάρμακα όπως ορισμένα για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος.
  • Ορμονικά Προβλήματα που οφείλονται σε νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία στύσης.
  • Ο Αλκοολισμός μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στύσης μέσω μόνιμης βλάβης στα νεύρα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς, ότι για οποιοδήποτε λόγο και σε οποιαδήποτε ηλικία προκύψει η στυτική δυσλειτουργία, δημιουργείται και μόνο από αυτό το γεγονός μια αρνητική ψυχολογική διάθεση γύρω από το σεξουαλικό θέμα, η οποία μπορεί από μόνη της να «αυτοσυντηρήσει» το πρόβλημα δημιουργώντας έναν αρνητικό φαύλο κύκλο σεξουαλικής αποτυχίας. Συνεπώς θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι, είτε αμιγώς ψυχολογικής προέλευσης, είτε μεικτής οργανικής και ψυχολογικής.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες ανδρών η κατάσταση ξεκινά συνήθως από οργανικά αίτια και είναι συνήθως πολυπαραγοντική (πχ διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, κάπνισμα και έλλειψη άσκησης) και εν συνεχεία επιπλέκεται και από το προαναφερόμενο ψυχολογικό πρόβλημα. Ας σημειωθεί εδώ η πολύ σημαντική παρατήρηση, ότι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της πάθησης αυτής είναι παρόμοιοι με τους προδιαθεσικούς παράγοντες της στεφανιαίας και γενικά της αγγειακής νόσου. Κατά τον ίδιο τρόπο η βελτίωση των παραγόντων αυτών μπορεί ενίοτε από μόνη της να αναστρέψει ακόμη και πλήρως το πρόβλημα στύσης.

Στις νεότερες ηλικίες ανδρών,  με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό,  οι συχνότερες εναρκτήριες αιτίες είναι κυρίως ψυχολογικά θέματα και χρόνιες φλεγμονές του προστάτη αδένα, ενώ στη συνεχεία το δημιουργηθέν σεξουαλικό πρόβλημα αυτοσυντηρείται, όπως προαναφέρθηκε.

Η Δυσλειτουργία της Στύσης Θεραπεύεται
Τα καλά νέα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης μπορεί να θεραπευθούν. Συνήθως υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές για κάθε περίπτωση και ο ειδικός ουρολόγος-ανδρολόγος μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι, ώστε να επιλέξει την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή.

Οι Θεραπευτικές Επιλογές
Ανάλογα με τη διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία :

  • Φάρμακα από το στόμα όπως η σιλδεναφίλη, η ταδαλαφίλη και η βαρδεναφίλη βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος και σε συνδυασμό με σεξουαλική διέγερση ενισχύουν σε διάρκεια και σκληρότητα της  στύσης. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα γενικά στο 30% των ασθενών, στους οποίους χορηγούνται ιδιαίτερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (4 στους 10 δεν ανταποκρίνονται) και σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση ριζικής αφαίρεσης του προστάτη λόγω καρκίνου του αδένα (8 στους 10 δεν ανταποκρίνονται). Επιπλέον μπορεί να αντενδείκνυνται σε κάποιους ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή να προκαλούν κάποιες παρενέργειες, που συνήθως δεν είναι σοβαρές, αλλά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, όπως επίμονος πονοκέφαλος και κάψιμο στο στομάχι. Τέλος τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται από τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς και η μακροχρόνια χρήση τους αποτελεί ένα σημαντικό κόστος.
  • Συσκευές Κενού προκαλούν στύση,  τραβώντας αίμα στο πέος, η οποία διατηρείται με την τοποθέτηση πλαστικού δακτυλίου στη βάση του πέους. Η εμπειρία δείχνει, ότι λόγω δύσκολης χρήσης δεν προτιμούνται από τους ασθενείς.
  • Η ένεση αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων με λεπτή βελόνα στο πέος προκαλεί στύση σε πολλούς ασθενείς και αποτελεί τη «δεύτερη» γραμμή θεραπείας, όταν τα χάπια δεν λειτουργούν, αντενδείκνυνται ή δεν είναι επιθυμητά για διάφορους λόγους. Ωστόσο, οι ενέσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αιμάτωμα στο σημείο της ένεσης, πριαπισμό (παρατεταμένη και επώδυνη στύση, που οδηγεί σε μόνιμη πεϊκή βλάβη) και ίνωση των λειτουργικών μονάδων στύσης (σηραγγώδη σώματα του πέους).  Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των ενέσεων μειώνεται σταδιακά. Οι ασθενείς για να έχουν αυτονομία πρέπει να μάθουν να τις κάνουν μόνοι τους στο πέους τους, πράγμα που απαιτεί κάποια επιδεξιότητα και κάποιο «κουράγιο». Τέλος επειδή το μείγμα των ενέσιμων αγγειοδιασταλτικών που χρησιμοποιείται συνήθως,  δεν κυκλοφορεί στανταρισμένο στο εμπόριο, υπάρχουν θέματα προμήθειας και αποτελεσματικότητας του.
  • Η τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία σε πολλούς ασθενείς οι οποίοι έχουν δοκιμάσει χωρίς επιτυχία άλλες θεραπευτικές επιλογές, ή αυτές αντενδείκνυνται ή δεν είναι επιθυμητές. Η πεϊκή πρόθεση τριών τμημάτων είναι ένα υδραυλικό εμφύτευμα, που τοποθετείται με μία απλή επέμβαση διάρκειας περίπου μίας ώρας υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία και  νοσηλείας μίας ημέρας. Η τομή είναι μικρή, αόρατη στη κάτω επιφάνεια του πέους και το υλικό δεν γίνεται αντιληπτό, ούτε καν από τη σύντροφο την ώρα της επαφής.

 

 

Του Δρ Ιωάννη Κ. Βακαλόπουλου, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Τηλ: 2310269222, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

http://blog.vrisko.gr/ygeia/ourologoi/therapeia-stytikis-dysleitourgias