Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
Διαταραχές του οργασμού

 

Η διαταραχή του οργασμού φαίνεται να σχετίζεται με την κλειτοριδική ή κολπική αίσθηση κορύφωσης (σε ορισμένες γυναίκες οι διαφορές είναι μεγάλες) και χαρακτηρίζεται από απουσία τόσο κολπικού οργασμού κατά τη συνουσία όσο και κλειτοριδικού οργασμού (ερεθισμός με το χέρι).

Το πρόβλημα αυτό εφόσον συνδέεται πολλές φορές με χρέωση στον εαυτό της ότι δεν είναι ικανή για να ολοκληρώσει τη σεξουαλική πράξη ή ότι δεν ικανοποιεί ιδανικά τον σύντροφό της μπορεί να απασχολεί την απασχολεί καθημερινά και να της φέρνει μεγάλη αναστάτωση και δυσφορία . Η απουσία κολπικού οργασμού στη γυναίκα μπορεί να επιφέρει και ανησυχίες και προβληματισμούς στον άνδρα ότι δυσκολεύεται να της προσφέρει αυτή την χαρά, καθώς επίσης να νιώθει ότι χάνει και εκείνος αυτή την ηδονιστική εμπειρία την οποία περιμένει με ανυπομονησία. Πολλές φορές οι άντρες το χρεώνονται και μπορεί να προβάλλουν αυτή την ενοχή με επικριτικό τρόπο στη γυναίκα και αυτό να επηρεάζει με πολύ άσχημο τρόπο τη σχέση τους. Αρχικά προκαλεί την έντονη αντίδραση της που εκφράζεται είτε με θυμό στο πρόσωπό του είτε με μομφές στον εαυτό της.

Οργανικά Αίτια

 • Τριχόπτωση,
 • αύξηση σωματικού βάρους,
 • ενδοκρινοπάθειες (διαβήτης)
 • νευροπάθειες (σκλήρυνση κατά πλάκας),
 • χειρουργική αφαίρεση στήθους
 • χορήγηση φαρμάκων
 • χρήση τοξικών ουσιών


Ψυχολογικά αίτια

 • ψυχιατρικές διαταραχές, όπως  κατάθλιψη και χρόνιο stress
 • έλλειψη εμπιστοσύνης,
 • ανικανότητα στην επικοινωνία επιθυμιών και προτιμήσεων στο σύντροφο ό,
 • ανία και προβλήματα στη σχέση
 • άγχος για την επίδοση στη σεξουαλική πράξη
 • ενοχές σε σχέση με τη σεξουαλικότητα της και την απόλαυση στο σεξ
 • θρησκευτικές πεποιθήσεις σχετιζόμενες με το σεξ
 • φόβος οικειότητας με το σύντροφο
 • ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης
 • απουσία προκαταρκτικών ικανών για διέγερση-αδυναμία σεξουαλικής  έκφρασης
 • σεξουαλικό πρόβλημα του άντραΠολλές φορές η απουσία οργασμού μπορεί να συνδέεται με θέματα επικοινωνίας και σύνδεσης με το σύντροφο. Όταν η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με θέματα εμπιστοσύνης, δέσμευσης απέναντί της, επικοινωνίας, καταπίεσης ή ελέγχου από το σύντροφο το σώμα της μπορεί να «κλείσει» ερωτικά, να σφίγγεται κατά την ερωτική επαφή με αποτέλεσμα να μην αφήνεται να συνδεθεί σωματικά με τον άλλον και να απολαύσει τη συνεύρεση. Το σώμα μιλάει λοιπόν!

Δεν είναι λίγες οι φορές βέβαια, που η γυναίκα θα βιώσει την απουσία οργασμού σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της, επηρεασμένη από εξωτερικά ερεθίσματα και καταστάσεις όπως αυτές του πένθους και της έντονης επαγγελματικής ανησυχίας ή μετά από εγκυμοσύνη και λοχεία. Η υπερένταση, ο εκνευρισμός, το στρες μπορεί να της στερήσουν ακόμα και την ερωτική επιθυμία ή τη διέγερση της οπότε αυτόματα επηρεάζεται και η δυνατότητά της για οργασμική κορύφωση.

Άλλες φορές η γυναίκα νιώθοντας ενοχές για τη σεξουαλικότητα της λόγω οικογενειακών, κοινωνικών ή και θρησκευτικών πεποιθήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να ζητήσει από το σύντροφο τι την ευχαριστεί ή τι την διεγείρει κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο δισταγμός αυτός τη μπλοκάρει από το να εμπλακεί περισσότερο στην επαφή και βέβαια να ευχαριστηθεί και να απολαύσει πιο έντονα και πιο βαθειά τόσο την ερωτική συνεύρεση όσο και την επικοινωνία και τη σύνδεση με τον άντρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές φορές η ίδια η γυναίκα βάζει τον εαυτό της σε ένα αγώνα δρόμου για τον οργασμό είτε γιατί της «επιβάλλεται» να έχει βάσει των κοινωνικών πεποιθήσεων είτε γιατί επίμονα της το ζητάει ο σύντροφος της με αποτέλεσμα το άγχος να μην της επιτρέπει να αφεθεί, να χαλαρώσει και να απολαύσει αυτό που της συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

‘Άλλες φορές η εικόνα του σώματος ή τα τρέχοντα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς μπορεί να την εγκλωβίσουν σε αέναες συζητήσεις με τον εαυτό της αν είναι αρεστή στο σύντροφο ή στους άλλους. Η αναζήτηση επιβεβαίωσης συνιστά μεγάλη αγωνία συνοδευόμενη με ντροπή, κλείσιμο, συστολή, κλειστά φώτα και έτσι η ερωτική πράξη αρχίζει να αποκτά μορφή διεκπεραιωτική. Η διεκπεραίωση αυτή βέβαια στερεί το χώρο για οποιαδήποτε απόλαυση πολύ περισσότερο δε αν μιλάμε για οργασμική ευχαρίστηση ή έκσταση.

Θεραπεία

Μέσα από την ατομική θεραπεία ανακαλύπτονται οι ιδέες, οι σκέψεις, ενοχές σχετικά με το σεξ, την σεξουαλική επαφή που δημιουργούν το πρόβλημα. Προτείνεται και θεραπεία ζευγαριού παράλληλα με ατομική θεραπεία αν το πρόβλημα συνδέεται με πρόβλημα σχέσης. Η αποενεχοποίηση του σεξ, η λειτουργική επικοινωνία με το σύντροφο, η αποδοχή και αγάπη του σώματος της όπως και αν είναι αυτό ανεξάρτητα από τα πρότυπα ομορφιάς θα βοηθήσουν τη γυναίκα να ανοιχτεί στο σεξ και το σύντροφο της και να επιτρέψει στον εαυτό της να απολαύσει όσο πιο πολύ μπορεί όλη την ερωτική πράξη με όλο της το είναι.