Διαταραχές της Επιθυμίας |
Οι διαταραχές της επιθυμίας περιλαμβάνουν τη μειωμένη επιθυμία, τη σεξουαλική αποστροφή, την αυξημένη επιθυμία. Αναλυτικά: 1.Μειωμένη επιθυμία, όπου ο άνδρας βιώνει σημαντική μείωση στην επιθυμία του για σεξουαλική δραστηριότητα. Η διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας με τη μορφή της έλλειψης ή της απουσίας επιθυμίας, είναι επίσης αποτέλεσμα χρόνιου στρες, άγχους, ή κατάθλιψης, έκφραση εχθρότητας και δυσφορίας προς τη/το σύντροφο και ένδειξη αποστασιοποιημένης ή με συγκρούσεις ερωτικής σχέσης.
Οργανικά αίτια
Ψυχολογικά αίτια
Άλλες σεξουαλικές διαταραχές:
Θεραπεία
Προτείνεται ατομική θεραπεία για τη διερεύνηση των παραγόντων που προκαλούν τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας αλλά και παράλληλα θεραπεία ζευγαριού για την άμβλυνση των συγκρούσεων που ενδεχομένως εντείνουν το πρόβλημα.
2. Σεξουαλική αποστροφή όπου το άτομο αποστρέφεται και αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή.
Η σεξουαλική αποστροφή, μπορεί να εμφανίζονται περιοδικά ή και με σταθερότητα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής του ζωής, όπου διάφοροι ψυχοκοινωνικοί και βιολογικοί παράγοντες ενδεχομενως να την επηρεάζουν όπως στρες, κόπωση, εργασιακά προβλήματα, δυσκολίες στις διπαροσωπικές σχέσεις ή και συναισθηματικές δυσκολίες όπως κατάθλιψη κ.τ.λ.
3. Αυξημένη επιθυμία
Οι περιπτώσεις αυτές έχουν κατά καιρούς περιγραφεί με πολλούς διαφορετικούς όρους, όπως σεξουαλικός εθισμός, σεξουαλικός ψυχαναγκασμός, νυμφομανία κλπ. Συνήθως πάντως οι περιπτώσεις αυτές αναγνωρίζονται ως περιπτώσεις εκδήλωσης ψυχαναγκαστικής διαταραχής, ανάγκης δηλαδή του ατόμου να έχει «διαρκώς» σεξουαλική επαφή προκειμένου να αποφύγει άλλα δυσάρεστα και επώδυνα συναισθήματα που ασυνείδητα τον απασχολούν. Μπορεί βέβαια να βρίσκεται και στο ευρύ φάσμα του φυσιολογικού η αυξημένη ερωτική επιθυμία αλλά χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από ειδικό.
Ψυχολογικά αίτια
Βάσει του σεξουαλικού ιστορικού διερευνάται αν υπάρχει η αυξημένη ερωτική επιθυμία απο την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ή εμφανίστηκε στην πορεία. Κριτήριο αποτελεί αν προκαλεί δυσφορία στον ίδιο ή προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις ή στον κοινωνικό του κύκλο ή στην εργασία.
Θεραπεία
Προτείνεται ατομική θεραπεία για να διαγνωστεί το πρόβλημα και ανάλογα προτείνεται ατομική θεραπεία ή και θεραπεία ζεύγους. Αν πρόκειται για ψυχιατρικό πρόβλημα προτείνεται και φαρμακοθεραπεία σε συνεργασία με ψυχίατρο. |