Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Πως επηρεάζει το Σεξουαλικό πρόβλημα την ποιότητα σχέσης του ζευγαριού!

της Άννας Πετράκη ψυχολόγου ψυχοθεραπεύτριας,οικογενειακής θεραπεύτριας εξειδικευμένης σε θέματα σεξουαλικής υγείας


Πολλοί άντρες κατά καιρούς παρουσιάζουν σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, έλλειψη επιθυμίας με αποτέλεσμα η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού να αλλάζει...Η συχνότητα για σεξουαλικές επαφές μειώνεται, ο άντρας αποφεύγει να έχειακόμα και  σωματική επαφή με τη σύντροφο φοβούμενος ότι θα του ζητήσει να κάνουν σεξ, η επιθυμία μειώνεται λόγω  του σεξουαλικού προβλήματος, ένταση, νεύρα ακόμα και κατηγόριες μπορεί να εκτοξευτούν στο ζευγάρι με αποτέλεσμα  ένα όχι τόσο καλό συναισθηματικό κλίμα...

 



Η γυναίκα που αντιμετωπίζει και βιώνει το πρόβλημα του συντρόφου αρχικά δεν αντιδρά φοβούμενη ότι θα τον προσβάλλει μιλώντας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, και περιμένει ο ίδιος να μιλήσει για αυτό.. Πράγμα βέβαια που συνήθως δεν γίνεται γιατί ο άντρας χρεώνεται το σεξουαλικό πρόβλημα, νιωθει άσχημα και αποφεύγει ακόμα και να μιλήσει για αυτό περιμένοντας ευλαβικά ότι θα επανέλθει στην προηγουμενη κατάσταση που όλα “πηγαιναν ρολόι”.
Η σιωπή είναι συνήθως το πρώτο στάδιο που αποφασίζει η γυναίκα να εφαρμόσει, νοώθοντας βέβαια ενοχή, ότι κάτι συμβαίνει με αυτή, ότι δεν προκαλεί τα ίδια ερωτικά συναισθήματα στον σύντροφό της όπως παλιά...Συναισθήματα απογοήτευσης, ματαίωσης, η αίσθηση ότι δεν ειναι ποθητή απο το σύντροφο, αισθήματα μειονεξίας, στενοχώρια, μπέρδεμα, υποψίες ότι υπάρχει άλλη γυναίκα ειναι κάποιες αντιδράσεις που ακολουθούν και δημιουργούν φανερή συναισθηματική αναστάτωση...
Η γυναίκα αδύναμη να διαχειριστεί το σεξουαλικό πρόβλημα του άντρα περιμένει ότι αυτός κάτι θα κάνει για να επαναφέρει την ισορροπία, να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς, να ρωτήσει κάποιον γιατρό για το τι συμβαίνει, ή έστω να συζητηθεί το πρόβλημα μεταξύ τους.
Η σιωπή του άντρα ή η καθυστέρηση να ζητήσει βοήθεια επηρεάζει σημαντικά την ζωή του ζευγαριού.Η γυναίκα αρχίζει επιτακτικά να ζητάει απο τον άντρα να πάρει βοήθεια, ο ίδιος φοβούμενος ότι κατι σοβαρό έχει και ότι η σεξουαλική ζωή του δεν θα επανέρθει αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε κίνηση και το πρόβλημα αρχίζει να παίρνει γιγάντιες διαστάσεις. Ο άντρας νιώθει πίεση και ενοχές, η γυναίκα απογοήτευση και ματαιωση και δεν καταλαβαίνει γιατι ο σύντροφος δεν κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται για να βρουν λύση στο πρόβλημα.
Θυμός, απογοήτευση, αισθήματα μοναξιάς και χαμηλής αυτοκετίμησης αρχίζουν να αναφύονται και να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα του ζευγαριού, τη συναισθηματική διάθεση της γυναίκας η οποία νιώθει ότι πρέπει μόνη να αντιμετωπίσει το τέρας του σεξουαλικού προβλήματος. Η απόφαση του άντρα να αποσυρθεί, να αποφεύγει έστω και να συζητήσει τους φόβους του και τις αναστολές του για να ζητήσει βοηθεια κάνουν το θυμό της ακόμα μεγαλύτερο, το τείχος που ορθώνει ο άντρας μεγαλώνει και η μοναξιά και η απογοήτευση της γυναίκας διογκώνεται.
Ένας φαύλος κύκλος δυσθυμίας, στενοχώριας απογοήτευσης και μοναξιάς δημιουργείται με αναμενόμενες συνέπειες στη σχέση. Πολλοί άντρες φτάνουν στο γραφείο μου για θεραπεία όταν τεθεί θέμα διαζυγίου ή αφού έχουν χωρίσει από τη σχέση τους αφού η γυναικα έχει φτάσει στα όριά της, δεν δέχεται πλέον να κάνει υπομονή και βάζει τέλος στην ανοχή που δείχνει στην αναβλητικότητα του άντρα.
Και αρκετές γυναίκες έρχονται και μόνες τους για να ζητησουν τη βοήθειά μου για το πώς να διαχειριστούν την κατάσταση άρνησης του συζύγου ή του συντρόφου γιατί ειναι κάτι που τους δημιουργεί βάρος και προβληματισμό για το πως να βγουν από το τούνελ. Είναι το πρώτο βήμα για να ζητήσει βοήθεια και ο σύντροφος...
Το σεξουαλικό πρόβλημα έχει λύση αρκεί κάποιος να την αναζητήσει. Πολλοί άντρες έρχονται απογοητευμένοι ότι δεν θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα γιατί το έχουν αφήσει πολύ καιρό. Αυτό δεν είναι αλήθεια, σίγουρα όσο πιο γρήγορα ζητήσει κάποιος βοήθεια τόσο το καλύτερο για τον ίδιο, τη σεξουαλική του ζωή αλλά και τη σχέση του.
Όταν ο άντρας πάρει την απόφαση να δει το πρόβλημα κατάματα και να ζητήσει βοήθεια η γυναίκα δεν νιώθει μόνη, νιώθει ότι είναι μαζί και ότι θα παλέψουν σαν ζευγάρι το πρόβλημα, νιώθει ότι  ακούγεται και ότι θα κάνει και αυτή ότι μπορεί για να συνεργαστεί ενάντια στο πρόβλημα που τους απασχολεί.
Το σεξουαλικό πρόβλημα δεν πρέπει να τρομοκρατεί τον άντρα ούτε τη γυναίκα ούτε το ζευγάρι...Η λύση υπάρχει αρκεί να ζητηθεί η βοήθεια από ειδικό, είτε ο άντρας ή η γυναίκα ατομικά είτε και μαζί αφού  μπορεί η θεραπεία ζευγαριού να βοηθήσει για να αμβλυνθεί η ένταση και το συγκρουσιακό κλίμα.
Το ζευγάρι ενωμενο και σε συνεργασία με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων και ατομική συζήτηση του άντρα με τον ειδικό ψυχολόγο για τον εντοπισμό των αιτιών του προβλήματος μπορεί να νικήσει το πρόβλημα και να επανέλθει στην φυσιολογική του σεξουαλική ζωή με χαρά απόλαυση και ηδονή.