Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα συνδρομητών μας για να λαμβάνετε άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας!
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Ερευνα: Στο περιθώριο οι νεαρές γυναίκες με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Cornell βρήκε ότι οι νεαρές γυναίκες των 20-25 ετών κρίνουν πιο αρνητικά τις συνομήλικές τους που έχουν αλλάξει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους και τις θεωρούν ακατάλληλες για φίλες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 751 φοιτητές οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική τους εμπειρία και τις απόψεις τους πάνω στο ευκαιριακό σεξ. Σε όλους δόθηκε να διαβάσουν ένα φυλλάδιο απαντήσεων ενός συνομηλίκου που διέφερε από το δικό τους ουσιαστικά μόνο στον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, ο οποίος ήταν είτε 2 είτε 20.

Η προτίμηση των συμμετεχουσών για σύναψη φιλικής σχέσης με γυναίκες που είναι λιγότερο δραστήριες σεξουαλικά παρέμενε ακόμα και όταν οι ίδιες ανέφεραν φιλελεύθερες πεποιθήσεις σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα ή ακόμα και μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων.

Οι άνδρες δεν βρέθηκε να επηρεάζονται το ίδιο στην επιλογή φιλίας από τη σεξουαλική εμπειρία των συνομηλίκων τους. Οι προτιμήσεις τους μάλιστα εξαρτιόνταν περισσότερο από τις προσωπικές τους πεποιθήσεις. Οι άνδρες, ωστόσο, που είχαν έντονη σεξουαλική δραστηριότητα προτιμούσαν τους άνδρες με λιγότερη σεξουαλική εμπειρία, όταν έβλεπαν τους άλλους σεξουαλικά έμπειρους άνδρες ως πιθανή απειλή.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, αν και οι πολιτισμικές και κοινωνικές αρνητικές πεποιθήσεις σχετικά με το ευκαιριακό σεξ έχουν χαλαρώσει τις τελευταίες δεκαετίες, οι γυναίκες έρχονται ακόμα αντιμέτωπες με το στερεότυπο που χαρακτηρίζει όσες ενδίδουν στο ευκαιριακό σεξ ανήθικες και πρόστυχες, ενώ οι άνδρες που το επιλέγουν χαρακτηρίζονται ως «επιβήτορες». Μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό αναφέρει πως η κοινωνική απομόνωση των γυναικών που χαρακτηρίζονται ως σεξουαλικά ελευθεριάζουσες αυξάνει τον κίνδυνο κακής ψυχικής και σωματικής υγείας.

Δεν εξέπληξε τους ερευνητές πως ακόμα και σήμερα η γυναίκα που έχει πολλούς συντρόφους θεωρείται «εύκολη», την ίδια στιγμή που ο άνδρας που έχει πολλές συντρόφους θεωρείται πιο ώριμος και ολοκληρωμένος. Μεγαλύτερη εντύπωση τους έκανε πως οι γυναίκες που είχαν οι ίδιες έναν μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων δεν δέχονταν άλλες γυναίκες με παρόμοια σεξουαλική εμπειρία για φίλες, τη στιγμή που θα σκεφτόταν κανείς ότι αυτές θα ήταν τα καταλληλότερα άτομα για υποστήριξη.

Σύμφωνα μάλιστα με προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα, οι άνδρες δεν προτιμούν τις γυναίκες αυτές για μακρόχρονες, ρομαντικές σχέσεις, με αποτέλεσμα όσες έχουν μεγάλη εναλλαγή ερωτικών συντρόφων να μένουν έξω από πολλά κοινωνικά δίκτυα. Οι ερευνητές, λοιπόν, προτείνουν η μελλοντική έρευνα να αναζητήσει τα πιθανά υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα αυτών των γυναικών.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι και στα δύο φύλα είναι εξελικτικού τύπου οι ανησυχίες που τους αποτρέπουν από το να επιλέξουν για σύναψη φιλικής σχέσης κάποιον/κάποια με πολλούς/ές συντρόφους στο ενεργητικό τους και σχετίζονται με την πρόθεσή τους να διαφυλάξουν τη σχέση τους από οποιαδήποτε απειλή. Στην περίπτωση των γυναικών που απορρίπτουν τις συνομήλικές τους όταν αλλάζουν συχνά σεξουαλικούς συντρόφους, υπάρχει επιπλέον η εξήγηση της αποφυγής του στιγματισμού.

Οι ερευνητές ευελπιστούν τα αποτελέσματα της μελέτης να βοηθήσουν τους γονείς, τους καθηγητές, τους συμβούλους και τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με νέα άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν κοινωνική απομόνωση εξαιτίας της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

Πηγή: medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,